Twardość wody naturalnej jest skutkiem obecności szeregu różnych rozpuszczonych w niej jonów metali zwłaszcza magnezu i wapnia. Twardość wody naturalnej powodowana przez węglany, wodorowęglany i wodorotlenki wapnia i magnezu wytrącające się podczas gotowania w postaci osadów określa się mianem twardości węglanowej przemijającej. Twardość nie jest potencjalnie niebezpieczna w wartościach spotykanych w wodzie do picia.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 2294) dopuszczalny zakres wartości dla twardości wynosi 60-500 mg/l. Jest to wartość zalecana ze względów zdrowotnych, co oznacza, że jest to wartość pożądana dla zdrowia ludzkiego.
W Elblągu mieszkańcy mogą doświadczać skutków twardości węglanowej (przemijającej) w postaci jasnego osadu wytrącającego się z wody przy jej podgrzewaniu lub napowietrzaniu, zwłaszcza w strefie zasilanej z SUW Królewiecka i SUW Rubno.
wartości średnie w wodzie podawanej do sieci oraz w sieci (Władysławowo)
Jednostka miary |
mg/l CaCO3 |
°dH (°niemieckie) |
SUW Królewiecka |
319 |
17,8 |
SUW Malborska |
206 |
11,5 |
SUW Szopy |
215 |
12,1 |
SUW Rubno |
354 |
19,8 |
SUW Nowy Dwór Żuł. |
291 |
16,3 |
SUW Pilona |
265 |
14,8 |
SUW Pagórki |
250 |
14,0 |
SUW Zalesie |
359 |
20,1 |
CWŻ sieć (Władysławowo) |
281 |
15,7 |
wartość parametryczna dla wody przeznaczonej do spożycia wg Rozp. MZ z dn. 7 grudnia 2017 r. (Dz. U. z 2017, poz.2294) |
60 - 500 |
- |
SKALA TWARDOŚCI WODY
Stopień twardości wody |
Jednostka twardości wody |
||||
[mg CaCO3] |
[mmol/l] |
[mval/l] |
[0dH] |
[°F] |
|
Woda bardzo miękka |
0 – 89 |
0 – 0,89 |
0 – 1,78 |
0 - 5 |
0 – 8,9 |
Woda miękka |
89 – 179 |
0,89 –1,79 |
1,78 – 3,57 |
5 – 10 |
8,9 – 17,9 |
Woda średnio twarda |
179 – 357 |
1,79 – 3,57 |
3,57 – 7,13 |
10 – 20 |
17,9 – 35,7 |
Woda twarda |
357 – 535 |
3,57 – 5,35 |
7,13 – 10,7 |
20 – 30 |
35,7 – 53,5 |
Woda bardzo twarda |
> 535 |
> 5,35 |
> 10,7 |
> 30 |
> 53,5 |
TABELA PRZELICZENIOWA RÓŻNYCH JEDNOSTEK TWARDOŚCI WODY
stopień francuski [0F] |
stopień niemiecki [0dH] |
[mg CaCO3] |
stopień angielski [0A] |
[mval/l] |
[mmol/l] |
|
stopień francuski |
1 |
0,56 |
10 |
0,70 |
0,20 |
0,10 |
stopień niemiecki |
1,79 |
1 |
17,86 |
1,25 |
0,36 |
0,18 |
[mg CaCO3] |
0,1 |
0,056 |
1 |
0,07 |
0,02 |
0,01 |
stopień angielski |
1,43 |
0,8 |
14,3 |
1 |
0,29 |
0,14 |
[mval/l] |
5 |
2,8 |
50 |
3,5 |
1 |
0,5 |
[mmol/l] |
10 |
5,6 |
100 |
7,0 |
2,0 |
1 |